Tunturi-Lapin hevoshierontapalvelut
Turparulla Tmi

Turparullan palvelut

Erilaisilla hyvinvointi- ja hierontapalveluilla hoidetaan ennen kaikkea hevosen terveyttä, ei sairautta. Hierontojen ja hoitojen vahvuus on niiden kyvyssä ylläpitää hyvää lihaskuntoa ja terveyttä sekä ennaltaehkäistä ongelmia ja loukkaantumisia. Turparullan palveluilla voidaan auttaa myös kuntoutuvia hevosia.

Ongelmasta riippuen tarvitaan yleensä noin 3-6 hoitokertaa. Paras hyöty saadaan kuitenkin hevosen jatkuvalla, säännöllisellä hoitamisella. Sopiva hoitoväli perusterveellä hevosella on yleensä noin kerran kuussa, mutta hoitosuunnitelma tehdään aina yksilökohtaisesti.Klassinen lihashieronta

Klassinen lihashieronta on pehmytkudosten terapeuttista manipulaatiota, jolla on pitkä historia. Se on lihashuoltoa, jolla pyritään maksimoimaan hevosen fyysinen ja psyykkinen kapasiteetti. Klassinen hieronta on erittäin tehokas, ongelmia ennaltaehkäisevä hoitomuoto, jolla terveet kudokset saadaan kestämään mahdollisimman paljon rasitusta.

Lihakset tuottavat hevosen liikkeet, tukevat niveliä ja hevosen asentoa. Toimiakseen oikein lihaksen on pystyttävä supistumaan, rentoutumaan ja venymään kunnolla. Ongelmat lihaksistossa ilmenevät usein liikkeiden tehottomuutena tai kömpelyytenä, liike on rajoittunutta ja se voi aiheuttaa hevoselle kipua. Lihasvaivat johtuvat usein mikrovaurioista, liikakäytöstä, väsymyksestä tai traumasta.

Klassinen lihashieronta vilkastuttaa hevosen aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja imuneste- eli lymfakiertoa sekä vaikuttaa hevosen hermostoon hermopäätteiden välityksellä. Hieronta vähentää lihasjännitystä sekä parantaa lihasten elastisuutta ja kimmoisuutta. Hieronnalla voidaan parantaa hevosen suorituskykyä ja nopeuttaa sen palautumista rasituksesta. Hieronta auttaa myös vähentämään joustamattomien kiinnikkeiden ja arpikudoksen muodostumista lihaksistoon.

Hieronnalla vaikutetaan fyysisten ominaisuuksien lisäksi myös hevosen henkiseen hyvinvointiin, sillä se rentouttaa. Tämä on erityisesti stressaavia tilanteita kohtaaville kilpa- ja ratsastuskouluhevosille tärkeää. Hieronnalla voidaan ehkäistä tehokkaasti myös esimerkiksi jännevammojen syntyä. Koska jänne on aina lihaksen jatke, aiheuttaa kireä lihas kireän jänteen, jolloin vammoja syntyy helpommin. Rento ja hyvin toimiva lihas ei kiristä jännettä tarpeettomasti, jolloin se kestää paremmin rasitusta.


O.T.E. Hieronta ®

O.T.E.-hieronta on Suomessa kehitetty faskiaverkoston käsittelyhoito. Siinä lihaskalvojen venytystekniikan kautta päästään vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti hevoseen, sen lihaksistoon ja elimistöön. Se yhdistelee klassisen, syväkudos- ja lymfahieronnan elementtejä.

Faskiat ovat sidekudos- ja peitinkalvoja, jotka ympäröivät ja sitovat yhteen kaikkia hevosen lihaksia, luita, elimiä ja soluja, ja ne tarjoavat verisuonille ja hermoille väylän lihaksistoon. Faskiat myös vahvistavat, tukevat ja suojaavat hevosen lihaksia ja elimiä. O.T.E.-hieronnassa venytetään näitä kalvoja, joiden kautta vaikutetaan koko hevosen hyvinvointiin.

O.T.E.-hieronta auttaa kireyksiin, vammoihin, lihasjännitykseen, tunnottomuuteen ja puutumiseen. Se auttaa myös lihasten hoidossa ja lihaskasvussa antamalla lihakselle lisää tilaa kasvaa. Hoito on erittäin tehokas, mutta hellävarainen. Se sopii yleensä myös sellaisille hevosille, jotka eivät esimerkiksi kiputilojen vuoksi siedä klassista lihashierontaa.

Lisää O.T.E.-hieronnasta voit lukea O.T.E. Hoitokeskuksen nettisivuilta täältä.


Venyttelyt ja mobilisointi

Hevosen raajojen venyttäminen parantaa hevosen jalkojen liikeratoja, poistaa lihasjännitystä, parantaa verenkiertoa ja rentouttaa. Hevosen liikkuvuus paranee, maitohappoa poistuu lihaksista ja hevosen lihaksista tulee elastisemmat. Venyttelyt ovat myös hyvä tapa palautella hevosta kovasta rasituksesta.

Nivelten mobilisoinnilla jäljitellään nivelten luonnollista liikerataa ja tehostetaan nivelen normaalia liikkumista. Sen avulla pyritään lisäämään nivelnesteen erittymistä nivelessä, parantamaan nivelruston aineenvaihduntaa sekä lisäämään nivelen liikeradan laajuutta. Se lievittää kipua ja parantaa hevosen liikkuvuutta. Nivelten mobilisoinnilla voidaan hoitaa hevosen tuki- ja liikuntaelimien toimintaa monipuolisesti. Mobilisoinnilla saadaan yleensä erittäin hyvä hoitovaste hevosilla.


TENS- ja laserhoidot

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) on ihon kautta sähköiseen hermostimulaatioon perustuva hoitomuoto, joka lievittää akuuttia ja kroonista kipua hevosen omia kivunlievitysmekanismeja hermottamalla. Se rentouttaa, vähentää lihasjännitystä ja parantaa verenkiertoa. Käytän TENS-laitetta erityisesti kireisiin tai turtuneisiin lihaksiin ennen varsinaista lihashierontaa. Se on hyvä hoitomuoto myös lihasatrofiasta eli lihasten surkastumisesta kärsiville hevosille.

Laserhoidossa laservalolla elvytetään solujen toimintaa ja vahvistetaan niiden vastustuskykyä. Sillä hoidetaan sekä akuutteja että kroonisia vammoja. Laserilla voidaan lievittää kipua ja tulehduksia sekä parantaa verenkierto-ongelmia, lihasvaivoja, turvotuksia ja haavoja. Laser on täysin kivuton mutta tehokas hoitomuoto, joka sopii käytännössä kaikille hevosille. Sillä voidaan hoitaa niin lihas- ja jännevaivoja kuin myös esimerkiksi ihon haavoja tai ruhjeita.


Tallilomitukset

Turparulla tarjoaa tallilomituksia kaikenlaiseen tarpeeseen. Tarve voi olla esimerkiksi satunnaisille tallitöille tai lisäavulle tallin omistajan omien menojen mukaan. Sopimus voidaan tehdä myös pidemmälle ajanjaksolle esimerkiksi sairaustapauksissa tai lomilla. Sopimukseen voidaan liittää myös perustallitöiden lisäksi hevosten liikutusta sekä hierontoja.