Tunturi-Lapin hevoshierontapalvelut
Turparulla Tmi

Ohjeita hoitotilanteeseen

Ennen hoitoa

Ennen hoidon aloittamista hieroja kartoittaa omistajan kanssa hevosen perustiedot ja tilanteen, jotta hevoselle voidaan tarjota parasta mahdollista hoitoa. Hevoshierojalla on vaitiolovelvollisuus.


Hevosta ei voi hieroa/hoitaa, jos sillä on:

• kuumetta

• akuutti vamma eli murtuma, iso haava tai revähdys (poikkeuksena laserhoito)

• bakteeri- tai sienitulehdus, tarttuva tauti

• vakava neurologinen sairaus, suolistosairaus tai hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaus

• kasvain

• tiineys (ensimmäinen ja viimeinen kolmannes)

• rokotuksista ja piikityksistä kulunut alle viikko

Lääkekuurien, sairauksien ja vammojen kohdalla noudatetaan aina ensisijaisesti eläinlääkärin ohjeita!


Ennen hoidon aloittamista hevosen tulee olla puhdas ja kuiva. Viileällä ja kylmällä ilmalla hevosen olisi hyvä olla loimitettuna, jotta hevonen on lämmin aloitettaessa hoitoa. Raskaan treenin ja hoidon väliin on hyvä jättää useamman tunnin palautumisaika, normaalin liikuttamisen voi tehdä pari tuntia ennen hoitoa. 

Hoitotilanteen ja hoitopaikan tulee olla rauhallisia, jotta hevonen jaksaa keskittyä ja pystyy rentoutumaan hoidon aikana. Hierontapaikka valitaan hevosen mukaan: toiset hevoset ovat tottuneet hoitotoimenpiteisiin esimerkiksi käytävällä, toiset rentoutuvat paremmin omassa karsinassaan.


Hoidon jälkeen

Hieronta/hoito on hevoselle fyysinen rasitus, joten hevosta hoidetaan käsittelyn jälkeen sen mukaisesti. Viileällä ilmalla hevonen loimitetaan, jotta lihakset pysyvät käsittelyn jälkeen lämpiminä, eivätkä kiristy tai ala kramppaamaan. Hevosen olisi hyvä saada levätä hetki karsinassa, jonka jälkeen sen voi tarhata normaalisti. Hevoselle on hyvä tarjota juotavaa heti hoidon jälkeen.

Hevosta ei liikuteta hoidon jälkeen samana päivänä, mutta seuraavana päivänä on hyvä liikuttaa jo kevyesti esimerkiksi kävellen. Kilpailuihin on hyvä pitää vähintään kolmen päivän väli hevosesta riippuen. O.T.E.-hieronnan jälkeen pidetään 2-3 päivää vapaata, jonka jälkeen aloitetaan liikutus kevyesti.

Hevosen liikkumista ja työskentelyä on hyvä seurata hoidon jälkeisinä päivinä. Jotkut hevoset voivat tuntua poikkeuksellisen väsyneiltä tai jäykiltä käsittelyn jälkeen. Hieronta poistaa niin kutsuttua suojajännitystä hevosen lihaksistosta, mikä saattaa paljastaa muita piileviä vaivoja hevosessa. Keskustele hierojan kanssa, jos muutoksia hevosessa ilmenee.

Parhaan hoitovasteen hevoselle saa säännöllisellä käsittelyllä.